Företagskultur och rekrytering – hitta rätt Culture Fit

Lästid cirka 3 minuter
Author Image
av
Martina Brandt
10 oktober 2024

En stor del av ett företags lönsamhet går att härleda till företagskulturen. Och starka kulturer utvecklas inifrån och ut. Det är människorna i organisationen som skapar den.

När vi på Stardust pratar om “Culture Fit” handlar det om att hitta kandidater vars värderingar och arbetssätt harmoniserar med företagets kultur. Detta är en avgörande aspekt för att bygga starka och produktiva team som håller.

Att anställa med Culture Fit i åtanke leder till högre medarbetarnöjdhet, lägre personalomsättning och bättre samarbete. Men vad innebär egentligen företagskultur och varför är det så viktigt att hitta rätt Culture Fit vid rekrytering?

Vad är företagskultur?

Företagskultur kan beskrivas som en osynlig kraft som formar hur medarbetare interagerar, fattar beslut och utför sitt arbete. Den är en kombination av gemensamma värderingar, normer och beteenden som definierar arbetsmiljön. En starkt utpräglad kultur underlättar för medarbetarna att agera i rätt riktning, menar Sofie König på Stardust Consulting som ofta föreläser om företagskultur på arbetsplatser.

En stor del av ett företags lönsamhet går att härleda till företagskulturen. Starka kulturer utvecklas inifrån och ut och får sin näring av att alla medarbetare på företaget aktivt bidrar till företagets utveckling – med samma värderingar och i samma riktning. Att identifiera och stärka sin unika företagskultur hjälper företag att attrahera rätt talanger.

När du lägger fokus på företagskulturen redan i rekryteringen, skapar du team som inte bara har rätt kompetens, utan också fortsätter att bygga den företagskultur som gör arbetsplatsen attraktiv och framgångsrik.

Betydelsen av Culture Fit vid rekrytering

Culture Fit syftar till hur väl en kandidat passar in i företagets befintliga kultur, vilket inkluderar gemensamma värderingar, attityder och beteenden.

Det finns många fördelar med att fokusera på Culture Fit:

  • Ökat engagemang. Medarbetare som känner att de passar in i företagskulturen är oftast mer nöjda och engagerade i sitt arbete.
  • Lägre personalomsättning. När medarbetare trivs på jobbet minskar risken för att de lämnar företaget, vilket sparar tid och resurser för nyrekrytering.
  • Bättre samarbete och produktivitet. En gemensam kulturell grund gör att teamet arbetar bättre tillsammans, vilket i sin tur ökar produktiviteten och kvaliteten på arbetet.

Det är viktigt att balansera mellan de specifika kraven för rollen och hur väl kandidaten passar in i företagets kultur. En kandidat kan ha den tekniska kompetensen, men om de inte delar företagets värderingar och arbetssätt kan det leda till problem på sikt. Genom att tydligt definiera både rollens och kulturens krav kan rekryteringsprocessen bli mer effektiv och träffsäker.

Hur hittar du rätt Culture Fit?

Det krävs noggrannhet och rätt verktyg, och vi på Stardust har koll på båda. Så här gör vi:

1. Vi börjar med att göra en så kallad kulturenkät där den ansvariga chefen tillsammans med andra nyckelpersoner på företaget svarar på ett antal frågor om hur de ser på kulturen, vilka värdeord som finns och om vad som är viktiga värderingar och egenskaper för en kandidat i den aktuella rollen.

2. Intervjuer: Använd strukturerade intervjuer med frågor som är utformade för att avslöja kandidaternas värderingar och attityder.

Exempel på intervjufrågor som kan avslöja hur väl en kandidat passar in i företagskulturen kan vara:

  • “Kan du beskriva en arbetsmiljö där du trivs bäst?”
  • “Vilka företagsvärderingar är viktigast för dig?
  • “Hur hanterar du konflikter på arbetsplatsen?

3. Personlighetstester: Med hjälp av tester får vi en djupare insikt i om kandidatens värderingar, dennes personlighet och om hen verkligen passar in i just ditt företags kultur.

4. Arbetsprover och case-studier: Ge kandidater scenario-baserade uppgifter som reflekterar företagets arbetsmiljö och utmaningar.

Vanliga utmaningar med att hitta rätt Culture Fit

Att hitta rätt Culture Fit kan vara utmanande. Några vanliga problem inkluderar subjektivitet i bedömningen och risken för homogenitet, vilket kan leda till brist på mångfald. Johan Röhl, seniorkonsult på Stardust Search påpekar att det är viktigt att inte förväxla Culture Fit med att anställa personer som är precis likadana. Sök i stället kandidater som kan bidra till och berika företagskulturen. Mångfald leder ofta till mer kreativitet och innovation, menar han.

Genom att fokusera på både objektivitet och inkludering kan ditt företag hitta rätt balans och skapa en dynamisk och framgångsrik arbetsmiljö.

Våga prioritera Culture Fit vid rekrytering!

Din företagskultur är grunden för långsiktig framgång. Vad definierar er kultur och hur kan den stärka ert team? Behöver du hjälp med att rekrytera rätt eller bygga en ännu starkare företagskultur? Tveka inte att kontakta oss på Stardust – vi hjälper dig att attrahera talanger som tar ditt företag till nästa nivå!

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Opt-in

”Vi skapar värde för styrelser. Vi letar utanför de egna nätverken och erbjuder oberoende professionell bedömning av potentiella ledamöters kompetens, förmåga och motivation.”

Våra kunder.

Krävande kunder gör oss bättre! Vi är så stolta att få bidra med långsiktigt lyckade rekryteringar till de organisationer vi hjälper att växa i en alltmer komplex och snabbrörlig värld.
Läs mer
"Stort engagemang i varje uppdrag"
Stardust är en kompetent och mycket professionell partner som vi har anlitat ett flertal gånger. Deras team visar ett stort intresse och engagemang för det specifika i varje uppdrag och vi har stort förtroende för dem i rekryteringsarbetet.
Anna Bellander
Kommunikationschef, Fastighetsägarna
"Riktigt bra hjälp att hitta rätt kandidat"
Vi har vid flera tillfällen använt oss av Stardust Search och är mycket nöjda. Samarbetet är tryggt och enkelt. Rekryteringsprocessen är gedigen och stöd finns hela vägen. Genom samarbetet med Stardust Search har vi, trots en ofta tight tidsplan, fått riktigt bra hjälp att hitta rätt kandidat för tjänsten.
Rickard Bracken
Generalsekreterare, Suicide Zero
"Personlig och professionell hantering"
Vi har anlitat Stardust Search vid tre rekryteringar och är mycket nöjda. Helhetssyn på såväl kund- som kandidatupplevelsen, liksom den personliga och professionella hanteringen genom hela processen är något jag verkligen uppskattar.
Christina Lingdén
Kommunikationschef, Sobona
"Skulle inte anställa utan Stardust Search"
Jag har tidigare varit tveksam till personlighetstester men idag skulle jag inte anställa en ny läkare på Funmed utan att låta Stardust Search genomföra tester och återkopplingar på dem först.
Nils Edelstam
Chefsläkare, Funmed AB
"Kvalitet hela vägen"
Vi var otroligt nöjda med Stardust Search i vår VD-rekrytering. Vi hade en bra dialog under processen och blev även väldigt nöjda med slutresultatet. Med Stardust Search kan man räkna med att bli lyssnad på och få kvalitet hela vägen.
Hanna Brandström
Head of People & Culture, Castellum
"Gedigen process"
Stardust Search försökte lära känna oss som bolag innan de satte igång så att matchningen skulle bli så korrekt som möjligt – en process som var mer gedigen än vad jag tidigare varit med om.
Farhad Jabbari
CEO, Qicraft
"Rekommenderas som rekryteringspartner"
Stardust Search förstår vårt behov och är alltid professionella – mot kandidater och oss som söker nya talanger. Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Stardust och kan varmt rekommendera dem som rekryteringspartner.
Mikael Hernberger
VD, Motor Trend